coffeeway DSC 0234ΑΤα Coffeeway συνδυάζουν το μοντέρνο καφεκοπτείο με το Coffee bar και προσφέρουν την απόλαυση του φρεσκοαλεσμένου καφέ "από τον κόκκο στο φλιτζάνι".

Γιώργος Βονάτσος

Διευθυντής Δικτύου Coffeeway

Πώς αξιολογείτε το συνεχές ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο της Μικρής Εστίασης; Για ποιούς λόγους προσελκύονται από τον κλάδο;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Μικρή Εστίαση μονοπωλεί το ενδιαφέρον καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές αντιλαμβάνονται ενδεχομένως, πως μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία ενός επιτυχημένου brand και να λάβουν την υπεραξία που προσφέρει αυτός ο κλάδος στο franchising. Επιπλέον, ο επενδυτής έχει δυνατότητες ενίσχυσης του τζίρου του, λόγω της προσωπικής του συμμετοχής. Η σωστή εξυπηρέτηση, η καλή διαχείριση και γενικότερα το «κυνήγι της δουλειάς» μπορούν να επιτύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, διότι το IRR (Investment Rate Return) είναι συνάρτηση της προσωπικής ενασχόλησης του διακαιοδόχου με την καθοδήγηση του δικαιοπάροχου.

Λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό κορεσμό του κλάδου, ποιές πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής;

Με τη συνολική ζήτηση στον κλάδο να παραμένει τόσο δυνατή και σταθερή ταυτόχρονα, με όλο και περισσότερα καταστήματα, σαφέστατα υπάρχει θέμα κορεσμού αλλά εδώ έρχονται τα προνόμια του franchising για να θωρακίσουν τους επενδυτές-επιχειρηματίες έναντι του ανταγωνισμού μέσω ενός αναγνωρίσιμου brand με συνεχή υποστήριξη και ανανέωση, καλές τιμές αγοράς και προωθητικές ενέργειες μιας οργανωμένης δομής.

Ποιά είναι τα κύρια συστατικά επιτυχίας ενός καταστήματος;

Η επιτυχία ενός καταστήματος στην πραγματικότητα είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ των κυριοτέρων συστατικών που το αποτελούν, δηλαδή η προϊόντική γκάμα, η αδιαπραγμάτευτη ποιότητα, οι ανταγωνιστικές τιμές & το “value for money”, το σημείο, η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και φυσικά η διαρκής υποστήριξη από το δικαιοπάροχο.

Ποιά είναι τα σημεία διαφοροποίησης της επιχειρηματικής σας πρότασης;

Τα Coffeeway ως μοντέρνα καφεκοπτεία προσφέρουν από την εκκίνησή τους μέχρι και σήμερα τη μεγαλύτερη συλλογή αρωματικού καφέ, τσαγιού και σοκολάτας, ενώ ταυτόχρονα όλα αυτά διατίθενται και στο Coffee bar σε αμέτρητους συνδυασμούς ροφημάτων. Η συλλογή του καφέ περιλαμβάνει περίπου 70 διαφορετικά είδη με ανάμεσά τους να βρίσκονται, σταθερά εδώ και 22 χρόνια, οι ποικιλίες γεωγραφικής προέλευσης αλλά και χαρμάνια για κάθε προτίμηση διατηρώντας έτσι την πιστότητα των πελατών μας. Επιπλέον, το product mix, που για χρόνια είναι ο λόγος που τα Coffeeway γίνονται «προορισμός», προσφέρει επιλεγμένα και μοναδικά αξεσουάρ & σκεύη γύρω από τον καφέ και το τσάι.

Τέλος, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις δημιουργούμε συνεχώς νέα προϊόντα όπως κάψουλες espresso, νέες γεύσεις αρωματικού καφέ (πρόσφατα προσθέσαμε 2 νέες) κι έτσι έχουμε μια επιτυχημένη και δοκιμασμένη στο χρόνο «συνταγή». Τα Coffeeway είναι ένα δίκτυο καταστημάτων όπου ο πελάτης εξυπηρετείται από πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα τον καθοδηγήσει σωστά σε αυτό που πραγματικά του ταιριάζει και σε αυτό που επιθυμεί να απολαύσει είτε μέσα στο κατάστημα είτε στο σπίτι του.

Ποιά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης franchise της εταιρείας σας;

Ένα τυπικό κατάστημα Coffeeway απαιτει χώρο 35 τ.μ. – 65 τ.μ. σε σωστό εμπορικό σημείο, που να συνδυάζει οπωσδήποτε δυνατότητες take out με εξωτερικό χώρο, με αρχική επένδυση, δηλ. κόστος διαμόρφωσης και εξοπλισμού της τάξεως των 40,000 Ευρώ – 45,000 Ευρώ. Τα entry fees, περιλαμβάνουν το δικαίωμα χρήσης του ονόματος και την αρχική εκπαίδευση και προσδιορίζονται σε 15,000 Ευρώ, με διάρκεια σύμβασης στα 5 σύν 5 έτη.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι νέοι επιχειρηματίες που επιθυμούν να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα;

Η επιλογή του «κατάλληλου» franchise brand είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ο ενδιαφερόμενος franchisee θα πρέπει να αξιολογήσει αντικειμενικά τα δεδομένα εκείνα που θα τον οδηγήσουν στη σωστή απόφαση. Σημαντικά στοιχεία στην απόφαση είναι η διαχρονικότητα του brand, η ποιότητα των προϊόντων, η υποστήριξη από το δικαιοπάροχο τόσο σε τεχνογνωσία όσο και σε προϊοντική γκάμα και τέλος, το ύψος της επένδυσης και η απόδοση αυτής.

Θέλω να ενημερωθώ αναλυτικά